Η ιστορία λέει ότι τα κράπφεν προέρχονται από το Γκρατς, μια αυστριακή πόλη όπου από το 1600 υπήρχε το έθιμο να τα ετοιμάζουν και να τα πουλάνε στον δρόμο κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού. Εδώ, έφτασαν πριν από αιώνες, και αν και αρχικά εξαπλώθηκαν κυρίως στο Τρεντίνο Άλτο Άντιτζε, σήμερα μπορεί να τα βρει κανείς σε όλη την Ιταλία.
Ανάλογα με την περιοχή, έχουν διαφορετικά ονόματα, αλλά όταν πρόκειται για «λουκουμάδες» έτοιμοι να εκραγούν στο στόμα, όλοι ξέρουμε ότι θα μείνουν μόνο τα ψίχουλα.
Και αν…
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Υλικά για περίπου 15 κράπφεν
250 γρ. αλεύρι τύπου «00»
250 γρ. αλεύρι Μανιτόμπα
70 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
2 αυγά
250 ml πλήρες γάλα
4 γρ. ξηρή μαγιά (ή 15 γρ. νωπή μαγιά)
70 γρ. βούτυρο (μαλακό)
10 γρ. αλάτι
ξύσμα φλούδας λεμονιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε ένα προζύμι. Σε ένα μπολ βάζουμε 100 γρ. αλεύρι, την ξηρή μαγιά και μια κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε τα 90 ml γάλατος σε θερμοκρασία δωματίου και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά σε στεγνό χώρο.
Αφού περάσει ο χρόνος, προσθέτουμε στο μείγμα τα χτυπημένα αυγά, τη ζάχαρη, το υπόλοιπο αλεύρι, το γάλα, το ξύσμα της φλούδας λεμονιού και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με το χτυπητήρι για περίπου 5 λεπτά.
Αφαιρούμε το χτυπητήρι και βάζουμε τον γάντζο συνεχίζοντας το ζύμωμα. Προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο σταδιακά. Δεν πρέπει να προσθέτουμε άλλο βούτυρο εάν η προηγούμενη ποσότητα δεν έχει απορροφηθεί εντελώς.
Ζυμώνουμε μέχρι να αναπτυχθεί η γλουτένη, το ζυμάρι να αποκτήσει λεία υφή και να αποκολλάται εντελώς από τα τοιχώματα του μπολ.
Μεταφέρουμε το ζυμάρι, το οποίο είναι πλέον πολύ απαλό και σχηματίζουμε ένα λείο καρβέλι. Το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου μιάμιση ώρα, κατά προτίμηση δύο.
Παίρνουμε τη ζυμάρι, το ανοίγουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και του δίνουμε ένα σχήμα περίπου 1,5 εκ. σε πάχος. Με ένα καλούπι ζαχαροπλαστικής, κόβουμε πολλούς δίσκους. Κόβουμε μερικά τετράγωνα λαδόκολλας και τοποθετούμε κάθε δίσκο σε κάθε τετράγωνο λαδόκολλας, ώστε να διευκολυνθεί το τηγάνισμα!
Αφήνουμε τα κράπφεν να φουσκώσουν για περίπου 40 λεπτά σε σβηστό φούρνο.
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ
Τα τηγανίζουμε σε ένα κατσαρολάκι με χοντρό πάτο και με άφθονο φυστικέλαιο. Η θερμοκρασία του λαδιού δεν πρέπει να είναι χαμηλή, διαφορετικά οι λουκουμάδες θα μουλιάσουν, ούτε πολύ υψηλή γιατί θα ροδίσουν πολύ εξωτερικά και θα είναι άψητοι εσωτερικά.
Τηγανίζετε λίγα κράπφεν κάθε φορά και γυρίζετέ τα μέχρι να ροδίσουν.
Τοποθετήστε κάθε κράπφεν σε απορροφητικό χαρτί και γεμίστε το εσωτερικό με ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής ή μια σύριγγα μαριναρίσματος.