Γνωρίζετε τα πάντα για τη μαγιά;
Συχνές ερωτήσεις

Οι μαγιές είναι μονοκύτταροι μικροοργανισμοί που απαντώνται φυσικά στο περιβάλλον. Η μαγιά που χρησιμοποιείται για το ψήσιμο ανήκει στο είδος Saccharomyces cerevisiae. Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, οι μικροοργανισμοί παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, φουσκώνουν το ζυμάρι και το κάνουν πιο μαλακό.

Ναι, η μαγιά είναι ένας φυσικός μικροοργανισμός και δεν υφίσταται καμία αλλοίωση κατά τη βιομηχανική παραγωγή της.

Η μέθοδος παραγωγής της μαγιάς συνίσταται στην ανάπτυξη των κυττάρων του ζυμομύκητα Saccharomyces cerevisiae, τα οποία τρέφονται με τη ζάχαρη που περιέχεται στη μελάσα, μια πρώτη ύλη που προέρχεται από τα ζαχαρότευτλα και το ζαχαροκάλαμο.

Όλα τα στάδια παραγωγής πρέπει να σχεδιάζονται και να ελέγχονται προσεκτικά ώστε να διασφαλίζεται η καθαρότητα του προϊόντος και η συνοχή των διογκωτικών ιδιοτήτων του.

Υπό κατάλληλες συνθήκες, η μαγιά παράγει μεγάλες ποσότητες αερίου διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο διογκώνει και μαλακώνει το ζυμάρι. Η ζύμωση έχει επίσης θρεπτικά οφέλη.

Όχι, η μαγιά αρτοποιίας δεν είναι αλλεργιογόνος ουσία. Αντίθετα, ορισμένα διαθέσιμα στην αγορά προϊόντα που φέρουν ονομασίες όπως «Προζύμι» ή «Φυσική Μαγιά» μπορεί να περιέχουν δυνητικά αλλεργιογόνα αλεύρια ή χημικά βελτιωτικά.

Όχι, η μαγιά αρτοποιίας είναι τρόφιμο χωρίς γλουτένη

Ναι. Η μαγιά είναι ένας μύκητας και για την παραγωγή της δεν χρησιμοποιούνται προϊόντα ζωικής προέλευσης. Επομένως, η μαγιά είναι ιδανική για χορτοφαγική και βίγκαν διατροφή, παρέχοντας παράλληλα υψηλής ποιότητας βιταμίνες και πρωτεΐνες μη ζωικής προέλευσης.

Ναι, καθώς η διαδικασία παραγωγής της μαγιάς μας φέρει πιστοποίηση κόσερ.

Η μαγιά έχει ένα συγκεκριμένο άρωμα που αναδεικνύει τη γεύση των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση: δίνει στο ψωμί ένα μοναδικό άρωμα και μια χαρακτηριστική γεύση.

Το «Προζύμι» είναι ένα μείγμα αλεύρων δημητριακών και νερού στο οποίο ζυμώνονται γαλακτοβάκιλλοι και ζυμομύκητες διαφορετικών ειδών που υπάρχουν στο περιβάλλον. Το προζύμι που υπάρχει στην αγορά είναι ένα βιομηχανικό προϊόν που περιέχει κυρίως αλεύρι και μπορεί επίσης να περιέχει ένζυμα ή χημικά πρόσθετα, επομένως δεν είναι σωστό να χαρακτηρίζεται ως «φυσική μαγιά».

Οι διογκωτικοί παράγοντες, γνωστοί και ως χημική μαγιά, διατίθενται στο εμπόριο υπό τη μορφή «φακελίσκων» για γλυκά και ψωμί. Οι διογκωτικές σκόνες (μπέικιν πάουντερ) αποτελούνται κυρίως από ένα αλκαλικό μέρος, συνήθως το διττανθρακικό νάτριο, ένα όξινο μέρος, συχνά το τρυγικό οξύ, και ένα άμυλο όπως το άμυλο καλαμποκιού ή πατάτας. Οι σκόνες κάνουν το ζυμάρι να φουσκώνει μέσω μιας χημικής αντίδρασης που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα.

Η μαγιά είναι ένας ενεργός μύκητας. Επομένως, κατά τη χρήση της, πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες προφυλάξεις:

  • προσθέτουμε τη μαγιά στα υπόλοιπα ξηρά υλικά, στην αρχή του ζυμώματος, εκτός από το αλάτι.
  • Εάν την προσθέσετε αργότερα, ενδέχεται να μην ενσωματωθεί καλά. η θερμοκρασία ζύμωσης πρέπει να είναι περίπου 28 °C. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες η μαγιά δεν ενεργοποιείται·
  • αυξήστε τη δόση της μαγιάς αν ζυμώνετε σε χαμηλές θερμοκρασίες·

όσο μικρότερη είναι η ποσότητα της μαγιάς που χρησιμοποιείται, τόσο υψηλότερος θα είναι ο χρόνος ζύμωσης.

Η μαγιά είναι ένας πολύ ευαίσθητος ζωντανός μικροοργανισμός που πεθαίνει σε θερμοκρασίες άνω των 45 °C. Κατά το ψήσιμο του ψωμιού ή της πίτσας, για παράδειγμα, η μαγιά πεθαίνει και επομένως παύουν οριστικά οι ζυμωτικές της ιδιότητες.
Η αίσθηση «πρηξίματος» που συχνά αισθανόμαστε κατά την πέψη της πίτσας ή του ψωμιού δεν οφείλεται στη μαγιά αλλά συχνά στη δυσκολία απορρόφησης των δημητριακών ή στην παρουσία στο ζυμάρι πρόσθετων υλών ή ενζύμων που χρησιμοποιούνται στην αρτοποιία.

Η νωπή μαγιά, σε μερίδες, πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο σε θερμοκρασία από 0 έως 10 °C.

Η μαγιά, όντας ένας μικροσκοπικός ζωντανός οργανισμός, δεν αντέχει σε θερμοκρασίες κατάψυξης. Επομένως, ακόμη και αν δεν χάνει τις ζυμωτικές της ιδιότητες, συνιστούμε να ακολουθείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες μας.

Η μαγιά μπίρας είναι η ιταλική μετάφραση του Saccharomyces cerevisiae, μιας επιστημονικής ονομασίας που αποδίδεται στον Λουί Παστέρ, ο οποίος, στα μέσα του 1800, ανακάλυψε τη δράση του στη διαδικασία ζύμωσης της μπίρας.

Saccharomyces στα λατινικά σημαίνει «μύκητας της ζάχαρης». Το όνομα του είδους, cerevisiae, προέρχεται από την Κέρες (Cerere), τη θεά της συγκομιδής και της γονιμότητας των Ρωμαίων.

  • Η νωπή μαγιά είναι ένα προϊόν που αποτελείται περίπου κατά το 1/3 του βάρους της από κύτταρα μαγιάς και κατά το υπόλοιπο από νερό. Πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο σε θερμοκρασία μεταξύ 0 °C και 10 °C και έχει διάρκεια ζωής 45 ημέρες.
  • Η ξηρή μαγιά είναι ένα προϊόν που αποτελείται περίπου κατά το 95% από κύτταρα μαγιάς και κατά το υπόλοιπο από νερό. Πρέπει να διατηρείται σε συσκευασία υπό κενό αέρα, σε θερμοκρασία δωματίου, και έχει διάρκεια ζωής 2 χρόνια.

Για περαιτέρω πληροφόρηση, ρίξτε μια ματιά στα δελτία δεδομένων των προϊόντων

  • Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του ζυμαριού είναι πολύ χαμηλή. Τοποθετήστε το ζυμάρι σε πιο ζεστό περιβάλλον
  • Η μαγιά έχει λήξει.
  • Το ζυμάρι ήταν πολύ ζεστό και αδρανοποίησε τη μαγιά.
  • Πολύ αλεύρι ή ζάχαρη στο ζυμάρι. Πρέπει να προσέχετε και να θυμάστε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν το ζυμάρι είναι λίγο κολλώδες. Μη χρησιμοποιείτε πολύ αλεύρι.

Η αναλογία της μαγιάς με το αλεύρι ποικίλλει ανάλογα με τη συνταγή, αλλά συνήθως για 1 κιλό αλεύρι υπολογίζονται 25 γραμμάρια νωπής μαγιάς ή 7 γρ. ξηρής μαγιάς.

Είναι μια φάση της διαδικασίας που δεν πρέπει να υποτιμάται. Αφού δουλέψετε το ζυμάρι, αφήστε το να ξεκουραστεί. Καλύψτε το ζυμάρι με μια καθαρή πετσέτα ή πλαστική μεμβράνη. Αυτός ο σύντομος «υπνάκος», επιτρέπει στη γλουτένη να χαλαρώσει και να καθιζάνει.

Ένα κουταλάκι του γλυκού μαγιά έχει 5 θερμίδες και περιέχει το 12% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας νατρίου. Παρέχει στη διατροφή σας μια μικρή ποσότητα ασβεστίου και καλίου.

Η Zeus είναι η μάρκα αναφοράς όσον αφορά την ποιότητα και την εξυπηρέτηση στον τομέα της μαγιάς αρτοποιίας. Η εταιρεία μας αναζητά συνεχώς την ποιότητα και την αριστεία. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις αρχές της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας  και της ανάληψης δεσμεύσεων στον τομέα της κοινωνικής ευθύνης.

© 2023 ZeusIba

Πολιτική Απορρήτου - Πολιτική cookies - Powered by Direzione Web